Renovatie achtertuin

Barendrecht

Het verzoek

De oorspronkelijke vraag was om mee te denken over een tuinkamer aan de achterzijde van de woning. Onze focus lag meteen op een betere beleving van de tuin vanuit de woning én een plek in de tuin waar je ontspannen buiten kon genieten. Uiteindelijk is daardoor de hele tuin op de schop gegaan. Er moest dan wel ruimte blijven voor de trampoline en het grote ronde zwembad dat in de zomer standaard opgezet wordt.  Ondanks al deze elementen  moesten we wel beloven dat het een heel groene tuin zou worden.

Oude situatie

Nieuwe situatie

Uitvoering

De tuin is grotendeels ommuurd, dus moest er eerst een toegang gemaakt worden, waarlangs alle oude materialen in verscheidene containers afgevoerd konden worden. De eerder geplaatste trampoline kreeg als eerste een nieuwe plek waarna het grondverzet afgerond kon worden. Bij de bouwwerkzaamheden moet er al volop rekening gehouden worden met de techniek voor de elektra en de In-Lite zwakstroomverlichting. De vorm van de vlonder en de overkapping is een uitdaging voor de constructie en leidend voor de verdere opbouw van de tuin. 

Nieuwe situatie

De trampoline is op de nieuwe plek minder aanwezig en er is een chique oplossing gekomen voor het zwembad door het cirkelvormige terras. Vanuit het huis kijk je de overkapping in, maar de tuin zelf beleef je juist daar vanuit. Het is er aangenaam vertoeven, uit de wind en in de zon, waarbij je de tuin niet in een oogopslag kan overzien en je uitgenodigd wordt om een wandeling te maken om de beplanting te bewonderen waar het hele jaar door wel kleur in zit. De blad en bloemkleuren zijn een warme afspiegeling van de kleurrijke bestrating en het Grauwacke split. De oorspronkelijke Japanse esdoorn heeft een nieuwe plek gekregen, net als de eerder geplante treurpeer. ‘s Avonds krijgt de tuin zijn eigen bijzondere atmosfeer door de fraaie afwisseling van de Sway-armaturen met de door spots uitgelichte bomen en de wandarmaturen in de overkapping