Renovatie VOOR- en achtertuin

Lamsrustlaan

Bekijk ook:

Achtertuin

Barendrecht

Het verzoek

De tuin is gedateerd en we willen hem graag stevig aanpakken. De achtertuin heeft vooral een formele functie waar vrienden ontvangen worden. We leven veel in de keuken en willen graag gebruik maken van de buitenruimte in de voortuin als het mooi weer is. We zouden bovendien meer van het water willen beleven, waar we aan wonen.

Oude situatie

Oude situatie

Uitvoering

Bij de aanleg is er voor gekozen om de beide terrassen in de achtertuin te onderheien, mede vanwege de keuze voor een gladde, betonnen vloer en een hoogwaardige tuinkamer. Pas na de  voltooiing hiervan, kon de daadwerkelijke aanleg van de tuin starten. Eerst is de achtertuin met beide zijkanten gerealiseerd.

De voortuin vroeg een heel andere aanpak. Deze ligt aan de zichtzijde en bovendien vond de aanleg plaats in het begin van de eerste Corona lockdown, dus er was geen gebrek aan aandacht uit de omgeving.

De overbrugging van de hoogten is eerst met houten wanden vorm gegeven, nadat eerst de vlonder opgebouwd was. Deze vlonder is het hart van de voortuin en een veelgebruikte plek. Ondanks dat deze in het zicht van buitenaf ligt, biedt deze toch veel geborgenheid. Nadat de wanden gebouwd waren, zijn deze ingemeten om de kunststoffen panelen te laten produceren.  Na de montage is direct de tuin verder afgebouwd en afgeplant.

Resultaat

Een strak gebouwde tuin met een bijzondere lijnvoering die meer dan beantwoordt aan de geuite wensen. De verlichting is een combinatie van bestaande 230V armaturen en In-Lite zwakstroomverlichting.

De kunststof muren waren een uitdaging, maar hebben de verwachtingen overtroffen. De tuin daalt nu fraai af van het huis naar het water. De trappen van de vlonder zijn afgedeeld zodat er op de grote treden gezeten kan worden.

De beplanting aan de voorzijde kleedt de woning aan en geeft geborgenheid zonder de zonnestralen tegen te houden. aan de zijkant hebben de rozen een nieuw leven gekregen, waarbij de zijtuin wel twee zo groot lijkt geworden. De opdrachtgevers waren bang dat er te weinig gras in de achtertuin over zou blijven, maar door de vormgeving bleek dat uiteindelijk niet zo te zijn. 

Op het achterterras is de glazen schuifwand ingefreesd in het beton. Bij mooi weer gaan de lamellen van het dak open en zit je vrijwel buiten. Met een gesloten dak is de overkapping volledig waterdicht.

Al met al een bijzonder geslaagde tuin!